Symposium ‘Meer met minder’

Symposium ‘Meer met minder’: met beperkte middelen de kracht van erfgoed benutten

In deze tijden van economische recessie, gemeentelijke bezuinigingen en schaalvergroting lijken erfgoed en cultuurhistorie in toenemende mate een sluitpost van de begroting te worden. We kunnen erfgoed en cultuurhistorie echter ook inzetten als kans. Doel van het symposium ‘Meer met minder’ was om gezamenlijk tot een positieve conclusie te komen over hoe we met beperkte middelen de kracht van ons erfgoed (beter) kunnen benutten. De Gemeente Westerveld heeft dit symposium georganiseerd in samenwerking met Kunsten ’92 / BNG Bank Erfgoedprijs en met medewerking van Stichting Het Drents Landschap en de Federatie Grote Monumentengemeenten.

Locatie: Landoed Overcinge in Havelte.


PROGRAMMA
10.00 uur: Ontvangst
10.25 uur: Welkom door dagvoorzitter Henk Hoogeveen
10.30 uur: Opening en introductie ‘Meer met Minder’, het beleid van de gemeente Westerveld ten aanzien van erfgoed en cultuurhistorie, door Anry Kleine Deters, wethouder kunst, cultuur & erfgoed.
10:50 uur: ‘Erfgoed een zorg?’, verschuiven de prioriteiten voor erfgoed in tijden van afnemende middelen, door Henk Jan Derksen, zelfstandig adviseur erfgoed en ruimte, onder meer verbonden als cursusleider aan Hogeschool Utrecht.
11:10 uur: ‘Uit het leven van een Trust’ door Erik van der Bilt, directeur Stichting Drents Landschap.
11.30 uur: ‘Landschap en erfgoed’, op zoek naar nieuwe vormen van participatie, door Theo Spek, hoogleraar Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.
11.50 uur: Korte terugblik op ochtendgedeelte door dagvoorzitter Henk Hoogeveen.
12.00 uur: Lunch
13.00 uur: Het belang van cultuur- en erfgoededucatie, door Renske Bult beleidsambtenaar cultuur van de gemeente Westerveld en schrijver Kees Opmeer uit Ruinen. Hij schreef in 2013 samen met basisschoolleerlingen uit groep 5/6 in Westerveld een boek over erfgoed; ‘De reis van de steen’.
13.20 uur: Het belang van kunst en cultuur en de BNG Erfgoedprijs als vliegwiel voor gemeenten, door Karel Loeff, directeur van Bond Heemschut en jurylid voor de BNG Bank Erfgoedprijs.
13.40 uur: ‘De waarde van het cultuurhistorisch erfgoed in Dordrecht’, door Rick Naaktgeboren, programmamanager Levendige Binnenstad van de gemeente Dordrecht, winnaar van de BNG Erfgoedprijs 2010.
14.00 uur: ‘Schiedam, historische stad in het Rijnmondgebied’, door Peter Groeneweg,wethouder Binnenstad en Monumenten gemeente Schiedam, winnaar van de BNG Erfgoedprijs 2012.
14.20 uur: Presentatie van het boek ‘De Cultuurhistorische rijkdom van de gemeente Westerveld’ en overhandiging van eerste exemplaar aan Mat Meijs (BNG Cultuurfonds) en Karin Westerink (Federatie Grote Monumentengemeenten).
14.40 uur: Beschouwing door Karin Westerink, voorzitter Federatie Grote Monumentengemeenten.
15.00 uur: Officiële afsluiting van het programma door wethouder Anry Kleine Deters.

Download hier de officiële uitnodiging met programma van de Gemeente Westerveld.

Erfgoed Symposium Westerveld 'Meer met minder' Met beperkte middelen de kracht van erfgoed benutten BNG Bank Erfgoedprijs