2012 SCHIEDAM WINNAAR BNG ERFGOEDPRIJS 2012

SCHIEDAM WINT BNG ERFGOEDPRIJS 2012

Schiedam was samen met de Beemster, Hellevoetsluis, Rheden en Winterswijk in de race voor de prijs: deze vijf waren genomineerd uit 34 aanmeldingen uit het hele land. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 25.000 euro.

De jury in haar juryrapport over Schiedam:
Het is uitermate knap wat de gemeente Schiedam weet te doen met haar erfgoed. Schiedam gebruikt haar geschiedenis van werkstad, industriestad en jeneverstad als vitaliserende kracht voor de toekomst. De jury prijst Schiedam ook voor haar inzet op de betrokkenheid en input van inwoners en ondernemers. Schiedam doet als gemeente veel moeite om het erfgoed op de kaart te zetten, en dat lukt. Het DNA van de stad komt bovendien terug in de verschillende culturele evenementen, zoals het Jeneverfestival, Brandersfeesten, Scyedam Vaert, Nationale Molendagen, Opera aan de Schie, etc

Voorbeelden van projecten:
– De jury vond met name het project Werk aan de Winkel over winkelleegstand erg sterk: hierbij worden de karakteristieken uitgebuit van de zeer kleine winkels, die voor grote ketens vaak onbruikbaar en ongewild zijn. De winkels worden opgeknapt en weer actief gebruikt. Originele en kleinschalige winkelconcepten in een authentieke omgeving kunnen beter overleven als aantrekkelijke winkelgebieden.
– Een leegstaand winkelpand gehuurd en omgedoopt tot  Binnenstadsatelier. In de ruimte konden bewoners de plannen voor de binnenstad bekijken en daarop reageren, of ideeën voor de toekomst aandragen.
– Schiedam heeft zelfs een eigen gemeentelijk Restauratiefonds voor monumenten èn een goede verankering van haar erfgoed in de structuurvisie.
– Er zijn leerplaatsen gekoppeld aan restauraties die door de gemeente worden uitgevoerd.
– Jenever is een levend stuk geschiedenis. Er zijn nog veel Schiedamse destillateurs en die hebben een grote verbondenheid met de stad.
– Bijzonder is de kindergemeenteraad, waarin onder andere wordt gesproken over de betekenis van de historische binnenstad en de monumenten.

Leest u hier het Juryrapport 2012.

Uitreiking 10 januari 2013 in Den Haag
Door weersomstandigheden (sneeuwalarm) moest de uitreiking op 7 december in Westerveld (winnaar 2011) worden afgelast.
Als alternatieve uitreiking heeft toen mevrouw Annemarie Jorritsma op donderdag 10 januari de BNG Erfgoedprijs 2012 uitgereikt aan burgemeester Cor Lamers van Schiedam, in het bijzijn van juryvoorzitter Arno Brok (burgemeester van Dordrecht). Tijdens de bijeenkomst, in het hoofdkantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag, prees Jorritsma Schiedam om het feit dat deze gemeente haar erfgoed als werkkapitaal en als motor en focus voor de toekomst ziet.

Schiedam winnaar

DOWNLOAD HIER DE BROCHURE MET WINNAAR EN GENOMINEERDEN 2012