Gemeente Westerveld wint BNG Erfgoedprijs 2011

17 november 2011 – Vandaag heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra de BNG Erfgoedprijs 2011 uitgereikt aan wethouder mevrouw Kleine Deters van de gemeente WESTERVELD, provincie Drenthe. Dit gebeurde vanmiddag onder grote belangstelling tijdens een bijeenkomst in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Gemeente Westerveld winnaar BNG Erfgoedprijs 2011

Nadat juryvoorzitter Arno Brok (burgemeester van Dordrecht) de winnaar bekend had gemaakt en het lovende juryrapport had voorgelezen, sprak de staatssecretaris de winnaar toe en overhandigde de bijbehorende oorkonde en cheque van € 25.000. De prijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92; hoofdsponsor is Cultuurfonds BNG.

Westerveld is als winnaar uit de bus gekomen uit maar liefst 34 inzendingen. De jury had reeds 9 gemeenten genomineerd. De jury in haar juryrapport: “De jonge Drentse gemeente Westerveld (die meer dan 20 kernen en dorpen omvat) gebruikt cultuurhistorie als drager voor haar identiteit, als verbindende factor tussen haar kernen. Inwoners worden actief betrokken en zijn enthousiaste deelnemers aan processen en projecten. Ondanks het feit dat Westerveld niet beschikt over omvangrijke personele en financiële middelen voor erfgoed, heeft deze gemeente veelzijdig en actief erfgoedbeleid ontwikkeld. Erfgoedbeleid staat bovendien in duidelijke relatie met gemeentelijk beleid voor landschap, cultuur en natuur. Jonge inwoners worden succesvol ingeschakeld bij de erfgoedactiviteiten.”

Enkele voorbeelden:
– het herstel van de dorpsbrink van Dwingeloo, gerealiseerd in nauwe samenwerking met bewoners
– de eigen ‘Canon van Westerveld’, ontwikkeld met en door de bewoners
– een scholenproject waarin leerlingen zelf urnen bakken en vertellen over hun eigen buurt
– de jaarlijkse informatieavond voor eigenaren van monumenten

DE BNG ERFGOEDPRIJS
Dit jaar wordt voor de tweede keer een prijs uitgereikt aan De Beste Erfgoedgemeente van Nederland. De prijs is bedoeld om gemeenten te belonen wanneer zij erfgoed effectief inzetten in het lokale beleid, maar ook om andere gemeenten te stimuleren en te inspireren. Het juryrapport vermeldt dan ook vele zeer goede initiatieven in de diverse meedingende gemeenten.
De BNG Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, een samenwerkingsverband van een twintigtal erfgoedorganisaties. Hoofdsponsor is met ingang van 2011 Cultuurfonds BNG. In 2010 won de gemeente Dordrecht de eerste Erfgoedprijs.

Bekijk het juryrapport