2010: Dordrecht

In 2010 won Dordrecht de erfgoedprijs ‘Beste Erfgoedgemeente van Nederland’. Het was voor de eerste keer dat deze prijs werd uitgereikt. Ad ‘s-Gravesande overhandigde in Nieuwspoort in Den Haag de prijs voor de ‘Beste Erfgoedgemeente 2010′ aan wethouder Jan Lagendijk van de gemeente Dordrecht. De jury, bestaande uit deskundigen en vertegenwoordigers van het platform van erfgoedinstellingen dat de prijs heeft ingesteld, heeft de stad Dordrecht uitgeroepen tot Beste Erfgoedgemeente van Nederland in 2010.

dordrecht

CULTUUR & ERFGOED MAKEN EEN STAD AANTREKKELIJK 
Tijdens de persconferentie licht onderzoeker Gerard Marlet (1970) het belang van cultuur en erfgoed voor de stad toe. Als directeur van Stichting Atlas voor Gemeenten, onderzoekbureau op het gebied van stedelijke en ruimtelijke economie, bestudeert Marlet Nederlandse wijken, steden en regio’s. In zijn nieuwste boek Muziek in de stad toont hij aan dat cultuur & erfgoed een stad meetbaar aantrekkelijker maken om in te wonen. Steden met veel cultuur en erfgoed hebben een hoger opgeleide bevolking en lopen minder risico op bevolkingskrimp. Als gevolg daarvan doet ook de economie het in die steden beter. Zonder overheidsinvesteringen in cultuur zou een deel van de maatschappelijke baten van cultuur en erfgoed verloren gaan.

De Dordtse cultuurwethouder Jan Lagendijk vindt de prijs een waardering voor de hele stad: ‘Ik ben ontzettend trots dat Dordrecht zich als eerste Beste Erfgoedgemeente van het jaar mag noemen. En ik niet alleen, ik denk dat ik namens heel veel Dordtenaren mag spreken. Creatieve ondernemers, enthousiaste inwoners, bevlogen particulieren en een stadsbestuur dat zijn nek durft uit te steken, zorgen er samen voor dat ons erfgoed publiek toegankelijk blijft of juist weer wordt. De persoonlijke betrokkenheid van al die partijen maakte het bijvoorbeeld mogelijk dat wij het ‘Gezicht op Dordrecht’ straks weer in het vernieuwde Dordrechts Museum hebben hangen, dat een oude watertoren werd omgetoverd tot een prachtig hotel/restaurant Villa Augustus, dat we straks van een oude energiecentrale een Energiehuis voor de podiumkunsten maken en dat huis Rodenburch binnenkort weer de allure van vroeger terug heeft.’

Dordrecht - Foto Dordrecht Marketing

UIT HET JURYRAPPORT
Dordrecht, een stad met historisch DNA, moet worden geprezen omdat de gemeente erfgoed steeds meer behandelt als een groeidiamant. Dordrecht doet aan krachtenbundeling en grensverleggende activiteiten, zoals de ontwikkeling van het Hofkwartier, het Erfgoedcentrum DiEP, de Electriciteitscentrale, het herstel van de historische binnenstad en het integrale Verhaal van Dordrecht. Daarnaast zorgt men goed afzonderlijke monumenten, de Dordtse musea, het archief en de archeologie. Deze combinatie van integraal en specifiek beleid vormt, samen met originele en spraakmakende cultuurhistorische evenementen, een inspirerende en krachtige erfgoedmix, die de historie van de stad een uitstekende toekomst geeft. Dordrecht heeft begrepen dat cultuurhistorisch erfgoed een wezenlijk en vitaal onderdeel is van het brede gemeentelijk beleid, dat nieuwe krachten aan de stad geeft en een sterker besef van de eigen identiteit. Dordrecht toont zijn historische karakter, iets om trots op te zijn!

LEES OOK:
• Juryrapport 2010

BNG Erfgoedprijs 2010 Dordrecht winnaar